Under huden och renskrivning

Jag har börjat skriva rent det block som jag skrivit sedan den sista renskrivningen. Varför? Ja, för att det måste göras, för det första, jag tycker om att ha min berättelse på mer än ett ställe. Sedan har vi det lilla projektet att ta sig in i Damions skalle. Det är inte det lättaste. Han är svår att få grepp om, eftersom han är en sådan komplex natur. Så att skriva rent blir förhoppningsvis en slags väg in igen. Jag behöver få koll på hans reaktioner, hans känslor, hans allmänna varande, helt enkelt. Det är lätt att se honom ur en annan karaktärs ögon men mycket svårare att komma under skinnet på honom i första perspektiv.

Renskrivning är också väldigt bra för att upptäcka konstigheter i formuleringar och ordval. Även om jag läser om det jag skriver för hand många gånger så är det en helt annan sak att se det på skärmen. Man ser små skillnader, adjektiv som upprepas och meningar som kan kortas eller scener som kan förlängas. Men renskrivning av ett helt rutigt block där jag skrivit på varje rad tar sannerligen sin tid. Så jag får göra det i etapper tror jag, annars tar det för lång tid och jag kommer ifrån det som faktiskt händer i historien just nu.

Dessutom har jag insett att jag har ett datorbord som inte lämpar sig för några längre skrivarsessioner på tangentbord. Sitter jag ok med händerna på tangentbordet så är benen i luften, sitter jag bra med benen så är händerna i en total katastrofställning vad gäller att skriva. Det är förbannelsen av att vara kort och dessutom ha korta ben. Men skam den som ger sig!

Inga kommentarer

Kommentera

Din e-postadress publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade med *